Geri

Klasikten Moderne İslam Düşüncesinde Fizik Teorileri ve Evren Modelleri

Ücretsiz

Gereklilikler

  • Derslere düzenli katılım beklenmektedir.
  • Zoom bağlantısı ile canlı derse girişte ‘Kullanıcı Adı’ olarak gerçek ‘Ad Soyad’ yazılmalıdır. Katılımcının devam durumu, Zoom oturumuna bağlandığı kullanıcı adı üzerinden takip edilmektedir. Gerçek ad ve soyadın kullanıcı adı olarak yazılması bu açıdan çok önemlidir. Zoom oturumuna giriş yapıldığında kullanıcı adının üzerine tıklanıp MORE/RENAME (Daha Fazlası/Kullanıcı Adını Düzenle) ile kullanıcı adı değiştirilebilir.

Temel Bilgiler

  • Bu seminerde, Doç. Dr. Mehmet Bulğen moderatörlüğünde, klasikten moderne İslam düşüncesinde fizik teorileri ve evren modelleri üzerine telif edilen kitaplar okunmakta ve yazarların iştiraki ile müzakere edilmektedir.
  • Ücretsizdir | Tüm derslere düzenli devam edenlere Katılım Sertifikası verilecektir.
  • Eğitimci: Doç. Dr. Mehmet Bulgen | Marmara Üniversitesi
  • Anahtar Kelimeler: İslam Düşüncesi; Fizik Teorileri; Evren Modelleri; Varlık; Atomculuk; İslâm Atomculuğu; Kelâmın Fizik Kuramı; Kelâmın Fizik Kuramı; Âlemin Ontolojik Yapısı; Allah-Âlem; İnsan-Evren; Tabiat; Tabiat ve Nedensellik; Nedensellik

Hedef Kitle

  • Lisans ve lisansüstü öğrencileri ile ilgi duyan araştırmacılar.

Bu seminerlerde, Doç. Dr. Mehmet Bulgen moderatörlüğünde, klasikten moderne İslam düşüncesinde fizik teorileri ve evren modelleri üzerine telif edilen kitaplar okunmakta ve yazarların iştiraki ile müzakere edilmektedir.

[zoom_list_meetings per_page=”5″ category=”mehmet-bulgen-islam-fizik-teorileri” order=”ASC” type=”upcoming” filter=”no”]

[zoom_join_via_browser meeting_id=”4754646208″ login_required=”no” help=”yes” title=”” height=”500px” disable_countdown=”yes” passcode=”okuokut” webinar=”no”]

Seminer Adı Klasikten Moderne İslam Düşüncesinde Fizik Teorileri ve Evren Modelleri
Eğitimci Doç. Dr. Mehmet Bulgen/Marmara Üniversitesi/CV
Seminer Günü Üç Haftada Bir Pazar Günleri 21:30‘da
İlk Oturum 12.01.2021 19:00-20:00
Kulüp Asistanı Hümeyra Sevgülü Haciibrahimoğlu
Kayıt Kayıtlar devam etmektedir.
Katılım Linki https://us02web.zoom.us/j/4754646208

Şifre: okuokut

Video Arşivi Oku Okut TV
Kitap Listesi
12.01.2021

21:00

Mehmet Bulgen, Kelam Atomculuğu ve Modern Kozmoloji
08.02.2021 19:00 Sholomo Pines, İslâm Atomculuğu
28.02.2021

21:00

Alnoor Dhanani, Kelamın Fizik Kuramı
21.03.2021

21:00

Metin Yıldız, Kelâm Kozmolojisi: Mu’tezile’nin Âlem Anlayışı
10.04.2021

21:00

Mehmet Bulgen, Klasik İslam Düşüncesinde Atomculuk Eleştirileri
09.05.2021 Tahir Uluç, İmâm Mâturîdî’nin Âlemin Ontolojik Yapısı Hakkında Filozofları Eleştirisi
18.05.2021 Cağfer Karadaş, Bakıllaniye göre Allah Âlem Tasavvuru
08.06.2021 Ulvi Murat Kılavuz, Kelamda Kozmolojik Delil
29.06.2021 Osman Demir, Kelamda Nedensellik
20.07.2021 Ahmet Mekin Kandemir, Mu’tezilî Düşüncede Tabiat ve Nedensellik

Eğitim Detayı

  • Dersler 8
  • Sınavlar 0
  • Süre 40 saat
  • Seviye Tüm Seviyeler
  • Dil Türkçe
  • Öğrenciler 65
  • Sertifika Evet
  • Değerlendirme Derslerle

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni 2003 yılında bitirdi. Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kelâm Bilim Dalında yaptığı “Reenkarnasyonla İlişkilendirilen Ayetlerin Değerlendirilmesi” isimli tezle tamamladı (2005). Bir süre Milli Eğitim Bakanlığı’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenliği yaptıktan sonra 2012 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalına öğretim görevlisi olarak atandı. Aynı yıl "Klasik Dönem Kelâm Atomculuğunun Günümüz Kozmolojisi Açısından Değerlendirilmesi" isimli tezini başarıyla savunarak Doktor ünvanı aldı. İlk post doktora araştırmasını TÜBİTAK Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında Kanada, McGill Üniversitesi Institute of Islamic Studies’de “Criticisims of Atomism in Classical Islamic Thought” isimli çalışmasıyla gerçekleştirdi (2014). İkinci post doktora araştırmasını ise Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Syracuse Üniversitesinde “The Kalam Cosmological Arguments and Kant’s Antinomies of Reason: A Critical Assessment” adlı çalışmayla yaptı (2019). 2017 yılında doçent oldu.

Öğrenciler

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile ilgi duyan araştırmacılar katılabilir.
Oku Okut Akademi ders sayfasından kaydolunabilir.
Hayır, ücretsizdir.
Canlı dersler Zoom üzerinden yapılmaktadır. Ders sayfasında yer alan ‘Eğitim İçeriği’ sekmesinde, Zoom ile derse doğrudan katılım butonu yer almaktadır. Ayrıca derse kaydolanların e-posta adreslerine ders günü Zoom bağlantısı ve parola gönderilmektedir.
Ders videoları, ders sayfasında yer alan “Video Arşivi” alanına eklenmektedir, derse kaydolunarak izlenebilir ve ‘Tamamla’ sekmesi ile ders tamamlama işlemi yapılabilir. Ayrıca Oku Okut TV YouTube kanalından da videolar erişime açılmaktadır.
Derslere düzenli katılım sağlayanlara katılım sertifikası verilecektir. Bunun için Zoom bağlantısı ile canlı derse girişte ‘Kullanıcı Adı’ olarak gerçek ‘Ad Soyad’ yazılmalıdır. Katılımcının devam durumu, Zoom oturumuna bağlandığı kullanıcı adı üzerinden takip edilmektedir. Gerçek ad ve soyadın kullanıcı adı olarak yazılması bu açıdan çok önemlidir. Zoom oturumuna giriş yapıldığında kullanıcı adının üzerine tıklanıp MORE/RENAME (Daha Fazlası/Kullanıcı Adını Düzenle) ile kullanıcı adı değiştirilebilir.