Geri

Mâtürîdî – Kitabü’t-Tevhîd Okumaları

Kullanıcı Profil Resmi
Ücretsiz
kitabuttevhid-okumalari
Ücretsiz

Mâtürîdî – ‘Kitabü’t-Tevhîd / Tevhid İnancının Aklî Temelleri’ Okumaları

13 Ocak 2023’te başlayan Kitabü’t-Tevhid Okumaları, 40’ıncı oturumda 26 Mayıs 2023’te son buldu.  Okumalar, 40 video kaydı olarak erişime açıldı.

Kitâbü’t-Tevhîd, genelde İslam düşüncesi ve özelde Müslüman nüfusun büyük çoğunluğunu temsil eden Hanefî-Mâtürîdî gelenek içerisinde kaleme alınmış kurucu bir metindir. Sünnî kelâm ekolünün öncülerinden biri olan Ebû Mansûr el-Mâtürîdî tarafından kaleme alınan bu eser, Ehl-i Sünnet düşüncesini sistematik bir yapı halinde ortaya koymakla beraber dönemin din ve düşünce ekollerine karşı derin ve kapsamlı bir eleştiriyi de barındırmaktadır. İmam Mâtürîdî’nin bu eserdeki temel gayesi, İslam dünyasına ciddi oranda etkisi olan Mu‘tezileye karşı nitelikli eleştiriler yöneltmek suretiyle onun karşısında Sünnî düşüncenin kelâmî pozisyonunu ortaya koymaktır. Bir başka ifadeyle İmam Mâtürîdî, bütün eleştirileriyle Ehl-i Sünnet anlayışına akılcılık içinde alan açmaya çalışmaktadır. Eser; bilginin mâhiyeti ve kaynakları, ilâhiyat, peygamberlik, kazâ-kader, büyük günah problemi ve iman-İslam konuları çerçevesinde şekillenmekte ve Sünnî düşüncenin kelâm alanındaki gücünü bu konular bağlamında gözler önüne sermektedir.

Okunan Kitap

Ebu Mansur el-Matüridi, Kitabü’t-Tevhîd: Tevhid İnancının Aklî Temelleri, çev. Tahir Uluç (İstanbul: Ketebe Yayınları, 2021), 440 Sayfa. ISBN 9786257303606.

Eğitim Detayı

  • Dersler 41
  • Sınavlar 0
  • Süre Ömür Boyu Erişim
  • Seviye Tüm Seviyeler
  • Dil İngilizce
  • Öğrenciler 47
  • Sertifika Hayır
  • Değerlendirme Evet
Dr. Abdullah Demir

Ankara Yıldırım Beyazıt Ü İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi

Aslen Yozgatlı olan Demir, 1980 yılında Kırşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu (2002). Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Mâtürîdî Kelâm Ekolünde Mukallidin İmanı” adlı teziyle yüksek lisansını (2006), “Ebû İshâk Zâhid es-Saffâr’ın Kelâm Yöntemi” adlı araştırmasıyla da Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı (2014).Diyanet İşleri Başkanlığı’nda imam-hatip, Kur’ân kursu öğreticisi, vaiz ve cezaevi vaizi olarak çalıştı (2003-2010). Akabinde Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev yaptı (2011-2017). 2015-2016 yıllarında The University of Nottingham’da doktora sonrası araştırmasını yürüttü ve hâlen Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde Kelâm Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Demir, 2016-2019 yıllarında Cumhuriyet İlahiyat Dergisi’nin ve 2018-2020 yıllarında ise İngilizce olarak yayımlanan ULUM Journal of Religious Inquiries’ın editörlüğünü yürütmüştür. Hâlen 2019’da başladığı Eskiyeni dergisi editörlüğünü sürdürmektedir. Demir, Türkiye merkezli ilk ve tek yerli-milli akademik yazım ve kaynak gösterme sistemi İSNAD’ı 2018 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi desteği ile geliştirerek ücretsiz olarak kullanıma sunmuştur. Demir; Ebû İshak es-Saffâr’ın Kelâm Yöntemi, İSNAD Atıf Sistemi, Ceza İnfaz Kurumları Din Hizmetleri Rehberi ve Dini Değerleri İle Diyarbakır adlı kitapların yazarıdır. Hanefî-Matürîdî din anlayışı konusunda akademik yayınları bulunmakta ve bu alanda çalışmalarına devam etmektedir.